Skontaktuj się z nami! +48 794 496 777 +48 730 630 422 +48 607 988 255   focis@focis.pl

Godziny otwarcia: pon-pt: 10:00-17:00, sob.10:00-14:00

Blog

30 lipca 2024

Jak rozpalić grilla?

Lato to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół pod gołym niebem. Wspólne biesiadowanie umilają rozmaite pyszności z grillowego rusztu. Podstawą udanego grillowania jest odpowiednie przygotowanie sprzętu od przyrządzania kiełbasek czy karkówki. Jak rozpalać grilla w szybki i bezpieczny sposób? Sprawdź najważniejsze praktyki.

Jak rozpalić grilla? Przygotuj niezbędne wyposażenie

Perfekcyjne sporządzenie grillowanych dań to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wszystko zaczyna się od przygotowania podstawowego wyposażenia. Rozpalenie grilla wymaga właściwego miejsca na jego ustawienie. Wybierz równą przestrzeń, upewniając się jednocześnie, że jest osłonięta od wiatru.

Sprawdź, czy sprzęt po poprzednim ucztowaniu został dokładnie wyczyszczony. Upewnij się, że zagrożenia nie stanowią żadne materiały łatwopalne w pobliżu grilla. Przygotuj też najważniejsze rzeczy do rozpalania – węgiel bądź brykiet, podpałkę i inne akcesoria.

Rozpalanie grilla – jak to zrobić?

Mając w gotowości cały niezbędny asortyment, możesz przystąpić do działania. Jak rozpalić grilla?

– Na środku paleniska ułóż stos węgla drzewnego. Wykorzystaj też brykiet, który spala się bardziej równomiernie.

– Dodaj podpałkę i poczekaj, aż całość zacznie się żarzyć.

– Gdy pojawi się ogień, poczekaj do momentu wypalenia.

– Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury spalania użytych materiałów opałowych możesz położyć ruszt z mięsem, warzywami i innymi smakołykami.

Jak rozpalić brykiet?

Do paleniska można wsypać węgiel drzewny, aczkolwiek polecamy popularną dla niego alternatywę. To ze względu na ograniczoną emisję szkodliwych substancji. Jak rozpalić brykiet? Wypróbuj m.in. metodę żarzenia. Przed wsypaniem kawałków zrób w nich otwory, które zwiększą przepływ powietrza. Całość podpal od góry. Zapewnisz wówczas trwałe spalanie materiału opałowego.

Szybkie rozpalanie grilla? To możliwe ze sprzętem gazowym!

Rozpoczęcie grillowania może być znacznie łatwiejsze. Szybkie rozpalanie grilla gwarantuje sprzęt gazowy. Mając do dyspozycji butlę z gazem, po jej podłączeniu wystarczy przekręcić jedno z pokręteł i wcisnąć przycisk zapalania. Takie rozwiązanie daje dużą kontrolę nad temperaturą. Z kolei odpowiednia liczba palników pozwala na bardziej zróżnicowane przygotowywanie posiłków. Masz więc do czynienia z funkcjonalnością i wygodą.

Grill gazowy stanie się kompaktową kuchnią w ogrodzie. Dzięki niemu pójdziesz z duchem innowacyjności i ekologii. Grillowanie pozostanie wciąż tym samym rytuałem, ale w zdrowszej wersji. Brak konieczności rozpalania węgla to korzyść dla Twojego zdrowia i otoczenia. A przy czyszczeniu nie musisz przejmować się pozostałościami brykietu. Co ważne, sprzęt wykorzystasz w mniej sprzyjających warunkach pogodowych.

Chcesz przekonać się o wszystkich zaletach? Zobacz więc grille gazowe w naszej ofercie. Dostępny sprzęt to propozycja dla najbardziej wymagających miłośników grillowania. Zróżnicowane modele z innowacyjnymi funkcjami wpisują się w indywidualne potrzeby. Sprawdź i wybierz najlepsze wyposażenie.

Aktualności