Grillowanie to dla Polaków prawdziwy rytuał. Jeśli tylko pogoda sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu, raczymy się smakiem drobiu, karkówki, kiełbasek lub warzyw. Każda tego typu uczta nie może obejść się bez odpowiedniego sprzętu do przygotowywania posiłków. Grill gazowy czy węglowy – jaki model wybrać? Oba rozwiązania mają swoje zalety oraz grupę zwolenników. Wybierz i Ty wyposażenie na miarę własnych potrzeb!
Jaki grill wybrać – gazowy czy węglowy?
Ilu miłośników grillowania, tyle preferencji dotyczących serwowania rozmaitości z rusztu. Łatwość obsługi, wpływ na środowisko czy też czas przyrządzania potraw. To podstawowe aspekty wyróżniające dostępny na rynku grillowy sprzęt. Grill gazowy a węglowy – który z nich będzie lepszy?
Grille węglowe
Modele wymagające wykorzystania węgla lub brykietu pozostają najpopularniejszym wyborem. To przede wszystkim inwestycja dla miłośników dymu i ognia. Jeśli chodzi o główne zalety, należy wspomnieć o:
– Unikalnym smaku jedzenia – grill węglowy nadaje potrawom charakterystycznego, dymnego posmaku. Niepowtarzalny aromat może być dla miłośników grillowych uczt w plenerze obowiązkowym elementem.
– Mobilności – większość modeli węglowych wyróżnia się nieznacznymi gabarytami. Ich obsługa i przenoszenie z miejsca na miejsce stają się wygodne.
– Cenie i dostępności – węglowy sprzęt do grillowania to ekonomiczny wybór. W każdym sklepie znaleźć można wyposażenie, którego cena sięga kilkadziesiąt złotych. Nie brakuje również tych droższych, kosztujących nawet do około tysiąca złotych.
Grille gazowe
Zależy Ci na małej kuchni ogrodowej? Grille gazowe znane są ze swojej funkcjonalności. Dają większą kontrolę nad sposobem przygotowywania mięs lub warzyw. Chociażby nie musisz martwić się o przypalenie smakołyków lądujących na ruszcie. Jakie są ich główne zalety?
– Szybkość i wygoda – grille gazowe cechują się wygodą w użyciu. Wystarczy przekręcić pokrętło i zapalić palnik, aby natychmiast zacząć grillowanie. Idealne dla osób, które chcą szybko podać posiłek.
– Łatwa kontrola temperatury – grille typu gazowego pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatur. Jest to korzystne podczas przygotowywania mięs wymagających różnych poziomów ciepła.
– Zdrowsze posiłki – użytkowanie modeli gazowych to korzyść dla zdrowia. Unikasz spalania brykietu lub węgla drzewnego, a tym samym emisji szkodliwych substancji.
Grill gazowy a węglowy – wybierz preferowany sprzęt
Zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniego sprzętu do grillowania? Stojąc przed dylematem, jaki grill będzie lepszy, gazowy czy węglowy, weź pod uwagę indywidualne preferencje i potrzeby. Pierwszy z nich stanowi rozwiązanie dla osób, którym zależy na szybkości przyrządzania posiłków oraz łatwości obsługi. Wybierz go, jeśli chcesz uniknąć problemów z eksploatacją. Drugi zaś wpisze się w oczekiwania tradycjonalistów, ceniących dymny smak dań z grillowego rusztu.
Dużą różnorodność modeli oferuje nasz sklep internetowy. Sprawdź asortyment i sam oceń, jaki grill, gazowy czy węglowy, odpowiada Twoim preferencjom.